Gabrielle Chanel is één van de meest bewonderenswaardige ‘selfmade’ mode vrouwen uit de geschiedenis. Ze werd geboren in 1883 en had een ongelukkige jeugd. Haar moeder overleed toen ze 12 was waardoor zij in een weeshuis opgroeide waar zij heeft leren naaien. Op 20-jarige leeftijd verdiende zij haar geld met zingen en cabaret in cafés en kreeg zo haar bijnaam Coco.

In 1913 opende ze haar eerste boutique ‘Gabrielle Chanel’ in Parijs. De Franse ontwerpster staat bekend om haar tijdloze en stijlvolle ontwerpen. In de jaren ‘20 kwam zij met het nu nog steeds geliefde tweed pak. Ze wilde comfortabele kleding maken voor vrouwen. In die tijd droegen vrouwen nog veel korsetten en belemmerende kledingstukken. Het Chanel pak leent eigenschappen van mannenmode, wat Chanel vaak toepaste in haar ontwerpen.

Coco zelf werd een stijlicoon door haar eenvoudige, maar verfijnde outfits die werden gecombineerd met opvallende accessoires, zoals meerdere lagen parels. In de jaren ‘20 werd een ander revolutionair kledingstuk gelanceerd de little black dress. Een kleur die tot die tijd werd geassocieerd met rouwen, vertaalde zij naar een chique avonds look. In de jaren na de oorlog richtte ze zich steeds meer op de onafhankelijkheid van vrouwen. Haar kledinglijn werd steeds succesvoller en werd door meer bekende vrouwen gedragen, met als hoogtepunt Jacky Kennedy in de jaren ‘60.

Zonnebrillen en correctiemonturen

In 1965 kwamen de Chanel zonnebrillen op de markt. In 1999 bracht Chanel de eerste zonnebrillen en correctiemonturen lijn uit in samenwerking met Luxottica. Ook in de monturen zien we steeds klassieke Chanel elementen terugkomen; parels, kettingen, het dubbele C logo, leer, gewatteerde stof en tijdloze elegantie. Chanel monturen zijn gemaakt voor elegantie vrouwen die van klassieke, tijdloze ontwerpen houden.

Ik word blij als ik Chanel zie! Sandmann!<