De naam Ray-Ban is afgeleid van de Engelse woorden 'Ray', wat 'straal' betekent en 'to ban', wat uitbannen betekent? Het merk is opgericht in 1937 en is vooral bekend door zijn iconische zonnebrillen. In de jaren ‘70 vernieuwde het bedrijf zich door de toevoeging van een collectie correctiemonturen. De correctiemonturen grijpen terug op de populaire stijl van de zonnebrillen en stralen de Ray-Ban levensstijl en kwaliteit uit.

Bausch & Lomb

In 1863 start de Duitse immigrant John Jacob Bausch een klein bedrijf in optische middelen in New York. Henry Lomb is betrokken en zorgt voor de financiële ondersteuning in de vorm van een lening. In 1914 ontwikkelt William Bausch (kleinzoon van de oprichter) een techniek om glazen rechtstreeks van gesmolten glas te maken. Dit maakt het delicate proces van slijpen en polijsten van individuele lenzen overbodig. In 1936 wordt B&L het eerste bedrijf in de VS dat optisch glas produceert.

Aviator

Eind jaren ‘30 kreeg het Amerikaanse designerduo Bausch & Lomb vanuit de Amerikaanse luchtmacht de opdracht om een zonnebril te ontwerpen, speciaal voor de piloten. Ze ontwikkelden een licht metalen montuur wat was voorzien van de typische groene (G15) minerale glazen. De druppelvormige glazen gaven de gevechtspiloten de noodzakelijke UV-bescherming en tegelijkertijd werd het contrast verhoogd in de lucht. De bril was een dergelijk succes onder de piloten, dat het automatische de naam ‘Aviator’ meekreeg. In korte tijd werd het montuur bij het grote publiek bekend doordat het in films, series en op de neuzen van bekende mensen verscheen.

Wayfarer

Het model mocht in de jaren ‘50 voor het eerst naast de Aviator staan in de Ray-Ban collectie al vond hij pas in de jaren ‘80 pas gretig aftrek. Door films en series als de Blues Brothers en Miami Vice en dragers als Madonna en Michael Jackson werd de Wayfarer herontdekt.

Ik word blij als ik Ray-Ban zie! Sandmann<